Om

Min bakgrund i föreningslivet


Jag är en föreningsmänniska, sedan tidig ålder. Jag var 12 år när vi (mina vänner och jag) startade vår första förening. Vi var mestadels inriktade på fotboll och innebandy. Vi gjorde allt själva, med stöd från kommunens föreningskonsulent som ivrigt hejade på oss med råd, stöd tips och idéer. Det var både spännande och lärorikt och en erfarenhet som jag bär med mig än i dag.


Efter det var mitt engagemang i scoutrörelsen stort och tog mycket tid i anspråk för mig. Under en period arbetade jag i scoutförbundet som praktikant. Där och då fick jag en bättre förståelse för organisation och ledarskap.


1988 så var jag med och startade upp Solhems Sjukhems personalklubb tillsammans med sjukhemsledningen. Jag var också dess förste ordförande fram tills dess att jag bytte arbetsplats.


1999 så startade jag och en vän upp en ny kapsportsförening i Trollhättan/Vänersborg, då mestadels inriktad på Ju-Jutsu och Judo. Största orsaken att det blev just då var att vi fick frågan om att arrangera ett stilövergripande SM och för att göra det var man tvungen att ha en förening i botten. Sagt och gjort, vi startade föreningen. Klubben växte och växte då klubben i Vänersborg fick stort tillflöde av barn och ungdom som ville träna judo. Med åren växte organisationen i både medlemsantal och sektioner och undertecknad var förutom huvudinstruktör också sportchef i Vänersborg. 


Jag medverkade också som en av de ansvariga vid Swedish Open i Judo i Borås under 10 år. Det var lärorikt att arrangera en internationell tävling med prispengar i botten. Mitt ansvar var att hålla ihop det som fanns inne i arenan, speaker, sjukvård, insläpp, transport, sekretariatet m m. Ett hetsigt och spännande uppdrag. 


Under 2003 - 2005 så var jag med som ordförande i Brålanda IF som är en fotbollsförening i Dalsland. Otroligt lärorika år och intressanta. 


Jag har varit verksam i två av Svenska Judoförbundets utskott, Ekonomiutskotet och Rikstävlingskommitten. 


I dag sitter jag med iJogens Fiskevattensområde som kassör. Invald 2016.


Jag har inte tagit upp alla de uppdrag jag haft inom politiken i denna sammanfattning, då jag utgår ifrån att ni ser det som naturligt efter att ha varit verksam i politiken i över 40 år.

Arbetslivet i korthet


Svenska Scoutförbundet

Arbetade som scoutinstruktör under ett år. Det var ett beredskapsjobb. Organiserade och strukturerade upp verksamhet, information och utbildning. Arbetade en hel del mot att sprida kunskap om scoutrörelsen på skolor.


Elevassistent

Innan militärtjänsten så var jag en period på ett högstadie som elevassistent. Mitt uppdrag var fritidsledare till elever på raster och håltimmar samt vara en samtalspartner till de elever som ville prata av sig en stund (det sistnämnda ingick inte i arbetsbeskrivningen. Men många kom och ville prata med någon som inte var så mycket äldre än dem, jag var 18 år och de flesta eleverna mellan 13-16 år).


Militärtjänstgöring

1984 på KA4 i Göteborg, Marinkommando Väst.

 

Kioskbiträde

Arbetade som kioskbiträde. Hanterade kassa, inventering, försäljning över disk. Öppna och stänga kiosken.

 

Vårdbiträde

Arbetade som vårdbiträde i Borås och där väcktes mitt intresse för att arbeta med människor på riktigt.

 

Vårdskolan, Borås

Utbildade mig till underskötare och mentalskötare på en intensivutbildning. Utbildningen varade i 48 veckor och då ingick det 20 veckors praktik. Påbörjade utbildningen hösten 1987 och avslutade den våren 1988.

Kuriosa, på den första praktiken, 5 oktober 1987 så träffade jag min hustru, och sedan dess har vi varit oskiljaktiga!

 

Arbetade som underskötare

Solhems sjukhem Borås, Solbacken Länghem. De två arbetsplatserna har jag verkat som underskötare på med allt vad det innebär i arbetet som underskötare.

 

Minns att jag vid några tillfällen fick till mig av avdelningschefer att en förmåga jag besatt var att kunna lyssna och läsa av dem som inte kunde kommunicera själva så bra i tal. Jag blev väldigt stolt över detta då jag insåg att det var en gåva som kunde hjälpa medmänniskor.

 

Under min tid i vården insåg jag att det finns en glädje och kraft i att kunna utveckla möten och relationer mellan medmänniskor. Det har jag gjort hela livet, om än i olika former!

 

1992 – 1995

Arbetade som Distriktsombudsman för Moderata Ungdomsförbundet i Södra Älvsborg. I arbetet ingick det att planera och leda verksamheten i distriktet. Att planera budget och verksamhetsplan, förbereda och att vara föredragande i distriktsstyrelsen. Att vara distriktets röst till länsförbundet och till den centrala förbundsstyrelsen och det centrala kansliet. Hantera mediarelationer, planera och genomföra utbildningar, kampanjer och valrörelser. Planera och genomföra skolpresentationer. Arrangera och genomföra centrala besök. Utöver detta så var man någon form av biträdande partiombudsman och därmed också behjälplig då förbundet behövde hjälp och stöd.

 

1995 – 2021

Arbetade som partiombudsman för moderata samlingspartiet.

Anställd av riksorganisationen i Stockholm och placerad i ett länsförbund. De förbund jag arbetat i är följande i kronologisk ordning: Norra Älvsborg (Västra Götaland), Jönköping och Värmland.

I uppgifterna som ombudsman ingår att planera och leda verksamheten i ett länsförbund, att utbilda förtroendevalda, att tillse att valsedlar finns tillhanda vid allmänna val (tidigare också vid kyrkoval), att vara partiledningen och riksorganisationens förlängda arm i länet, att vara kontaktperson mellan partiet och myndigheter, media, allmänhet och företag. Det ingår i arbetsuppgifterna att leda och fördela arbetet på kansliet mellan personalen som finns, att förbereda och föredraga vid förbundsstyrelsens sammanträden, att arbeta fram en budget och att tillse så att den efterföljs. I viss mån skall man hantera konflikter som uppstår. Att leda och coacha förtroendevalda i sina respektive roller. Tillse så att det finns ett regelverk och att detta också efterföljs av samtliga delar ingående i partiets verksamhet. Att planera, förbereda och genomföra konferenser och stämmor, allt från mindre delar till Sverigemötet (2 500 deltagare). Vara framsynt och innovativ. Så att man kan leda organisationen framåt i utvecklingen och in i framtiden.

 

Detta är några bitar att ta fasta på vad en partiombudsman gör.

Övrigt som jag gjort


Jag tycker själv att jag har hunnit med en hel del i livet. Mestadels spännande och roliga saker. Kanske är det så att just för att det mesta har varit spännande så blev det som var tråkigt lite lättare att genomföra. Och med det så minns man inte det tråkiga lika bra.


Här kommer ett axplock av det som jag gjort i övrigt:


Delägare i ”Epor HB”

under tidigt 90-tal som sysslade med radio/tv försäljning och reparationer av elektronisk utrustning. Min roll i företaget; att hantera kontoret, inköp, försäljning, fakturering och bokföring och att ha kundrelationer samt bygga organisationen.

 

Delägare i ”Hellqvist & Ljungh HB” (2008 – 2013)

som specialiserade sig på ledarskaps- och organisationsutveckling. Min roll i bolaget vara att sköta organisationen (fakturering, kontering, offertermarknadsföring m m), delaktig i framförallt mental rådgivning till idrotten samt utveckling av ledarskap och organisationsutvecklingsprogram.


UGL

2006 gick jag en komprimerad utbildning under 1 vecka med UGL i Sunne. Det var Moderaterna som arrangerade utbildningen men kursledningen kom från försvarshögskolan i Karlstad

 

Handledarkurs

Under perioden inom Landstinget Älvsborg så gick jag utbildning till handledare (för att handleda elever och ny personal) samt att leda och utbilda rökavvänjning

 

Projektledning

Partiet arrangerade tillsammans med utbildningsgruppen i Stockholm en längre och återkommande utbildning inom projektledning runt tiden slutet av 90-talet och inledningen av 00-talet. Den utbildningen deltog jag i samt att jag använder fortfarande delar av mina kunskaper från utbildningen vid kortare projekt.

 

De 7 goda vanorna

I slutet av 00-talet genomförde partiet en utbildning tillsammans med Franklin Covey i Sverige en utbildning i ”De 7 goda vanorna” som jag deltog i. Den utbildningen var givande. En mentalt tuff utbildning som ger stor inblick inåt för deltagarna. En del av den går ut på att medarbetare, chefer och andra i omgivningen ger feedback till dig anonymt. Där får du resultatet på en skala där man kan följa respektive nivå hur de ser på dig och din prestation. Kan erkänna att jag själv skattade mig lägst, och min chef skattade mig högst. Det var iofs inga markanta avvikelser, men det fanns en avvikelse.

 

Mental rådgivning

Jag har gått en distansutbildning via SISU till att bli mental rådgivare gentemot i första hand idrottare. En av kursledarna i denna utbildning var Johan Plate, idrottspsykolog.

 

Friskvårdsguide

Under sommaren 2020 så passade jag på att gå en distansutbildning till friskvårdsguide via ett företag som heter Utemaningen i Stockholm. I korthet går det ut på att guida människor med hjälp av naturen till att finna balans i livet, må bättre, att stanna upp och finna ”nuet”.


Inom idrotten och scoutrörelsen har man naturligtvis gått mängder av olika ledarskapsutbildningar. Men jag tänker att jag plockar ut några av dem här ovan för att hålla ned textmassan.


Är du intresserad av att bli friskvårdsguide: Länken är här 

Utemaningen. Friskvård som sticker ut.

 

Två artiklar om mig och min resa till Utbrändheten tur och retur!


Nedan så har jag lagt två artiklar som Ulricehamns Tidning hade inne om mig under 2021. Jag har fått UT's tillstånd att lägga dem på min hemsida.


Copyright © All Rights Reserved